Történetünk

Gödöllői Erdei Vasút története

A 2015-ben alakult Erdei Vasútért Egyesület melynek alapító tagjai elmúlt 20 év során kutatták és mentették az ország keskeny nyomközű járműveit, eszközeit elhatározta, hogy gyűjteményét, gördülő múzeumként kisvasúti pályával kiegészülve bemutathatóvá és látogathatóvá teszi. Gödöllő és környékbeli erdők gazdálkodója a Pilisi Parkerdő Zrt. régóta szerette volna gazdagítani egy erdei kisvasúttal az általa kezelt területet. Így talált egymásra a két szervezett melynek közös munkálkodásaként született meg a Gödöllői Erdei Vasút. Egyesület 2017-es évben kezdhette meg a gyakorlati munkát. Kisvasút célja a telephely mellett található Csemete-rétről való eljutás Gödöllő Állami Telepek MÁV megállóhelyre (2km), közben a Gödöllői Erdészeti Arborétum érintésével. Ezen szakasz megépítésével megteremtve a Kisvasút és Arborétum tömegközlekedési kapcsolatát remélve a környezeti terhelés csökkenését. Fűtőház egykori fűrészüzem területén, erdei vasúti és erdőgazdálkodási múzeum létesül. 

Az első 500 méteres szakaszt és múzeumunkat (Csemete-rét - Gödöllői Arborétum) 2020. augusztus 1.-én ünnepélyes keretek között menetrendszerinti forgalomra megnyitottunk. Menetrendszerinti megnyitást megelőzően az elmúlt 3 év munkásságunk alatt számos nyílt nap alkalmával is betekinthettek az érdeklődők munkásságaink folyamatában. Így az elmúlt években már több mint 50 ezer látogató tekintette meg vasútunkat. Járműállományunk 4 mozdonyból és 22 kocsiból áll. Ezek egytől egyik hazai, illetve Kárpát-medencei üzemek felszámolásából kerültek megmentésre. Ezek közül 2 mozdony és 14 darab kocsi újult meg. Kiemelten muzeális járműparkunkkal jelenleg 50 főt, ebből 10 fő fedett kocsiban való utaztatását tudjuk biztosítani. Járműveink korhű felújításon/restauráláson esnek át, muzeális, a mai kor biztonsági és jogszabályi feltételeinek figyelembevételével.

Kisvasút célja az erdő és terület népszerűsítése mellett hazánk erdei és bányagazdálkodási vasútjainak hagyományának hiteles megőrzése és bemutatása. Munkánkat teljes mértékben Önkéntes alapon, társadalmi finanszírozással végezzük. Szeretné segíteni kezdeményezésünket? -Akkor csatlakozzon csapatunkhoz. Várjuk megkeresését szeretettel valamely nyílt napunkon vagy a godollokisvasut@gmail.com email-címen. -Amennyiben szeretné támogatni kisvasúti pálya építését, valamint muzeális járművek felújítását Bankszámlaszámunk: Erdei Vasútért Egyesület 11710002-24142384