Látnivalók

Látnivalók a kisvasút környezetében:

Gödöllői Erdészeti Arborétum

Az arborétumot József főherceg (Később II. Ferenc József) alapította a 19. század végén a Gödöllő melletti erdőségekben. Kedvelt vadászterületén számos nem őshonos növény és fafajt telepített. Az itt kialakult összetett erdőképre nem sokkal később Darányi Ignác, akkori földművelésügyi miniszter is felfigyelt, így 1902-ben Arborétumnak nyilváníttatta. 1960-ban az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) kutatóinak irányításával egy új, nagyszabású telepítési program indult. Ennek eredményeként alakult ki a jelenlegi állománykép, 154 féle erdőtípussal. A Gödöllői Arborétum különlegessége, hogy olyan erdészeti növénygyűjteménynek számít, ahol a fafajokat a velük kialakult társulásokban, erdőszerűen a jellemző lágyszárú szint cserjeszint kíséretében láthatjuk. A területet 2017-től a Pilis Parkerdő Zrt. vette kezelésbe, mellyen számos fejlesztést, növényesítési és erdő tisztítási munkát végzett. Jelenleg az Arborétum kiváló célpontot nyújthat: kirándulók, családok, gyermek programok és kutyasétáltatók számára. Az Arborétum az év minden napján és időszakában ingyenes látogatható. 

Gödöllői Királyi Kastély

Történetének korszakait a kastély múzeumának állandó kiállítása mutatja be, a 19. sz. végén uralkodó divatnak megfelelőn berendezett lakosztályokban, a barokk kori Grassalkovich időszakot, a királyi család gödöllői tartózkodását, néhány, elsősorban Sisi királynéhoz köthető személyes tárggyal, valamint a XX.sz. méltatlanabb korszakát, a szovjet katonai jelenlét emlékeivel idézi fel. Említésre méltó még a gyönyörűen karbantartott kastélykertből nyíló bejáraton megközelíthető barokk kori, 1785-ben épült kastélyszínház, amely Magyarország egyetlen megmaradt kulisszás rendszerű színháza. Csak külön jeggyel, vezetett túrával tekinthető meg. A közelmúltban új látnivalók sorával gazdagodott a múzeum, látogatható a Horthy-bunker, elkészült a lovarda és a barokk istálló lovaskultúránk kiállításával, megnyílt a 3D vetítő, és megújult a kastélykert is. Az északi szárny (az egykori fürdőépület és az Orangerie) még mindig vörös pányva alatt van, tervek szerint szállodának alakítják át. A kastélyban találunk egy kávéházat is, ahol jó időben akár a kastély udvarán is sütizhetünk. A park távolabbi részén az egykori pálmaházban ma egy szerényebb kertészeti üzlet található. Szabadon látogatható. A kastélyparkba jegy megváltása nélkül is bemehetünk.

Országos Méhészeti Gyűjtemény és Múzeum

A Méhészeti Gyűjtemény a Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet szakgyűjteménye. Az intézet jogelődje az egykori koronauradalmi területen 1897-ben alapított Magyar Királyi Baromfitenyésztő Munkásnőképző Iskola és az 1899-ben létesített Méhészeti Gazdaság. Az évtizedek alatt összegyűjtött régi, valamint a jelenleg használatos méhészeti eszközökből a kutatóintézet 1983-ban nyitotta meg az országban egyedülálló múzeumát. A múzeum kisvasút Csemete-Rét állomásáról 500 méteres sétával érhető el. Csak előzetes bejelentkezéssel látogatható.